بسم الله الرحمن الرحیم- -بخش اول-جت الاسلام والمسلمین محمدتقی اسلامی، عضو هیئت علمی مرکز اخلاق و تربیت در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی هستند که از سال 1385، در این مرکز به پژوهش اشتغال دارند. وی در سال 1362، وارد حوزه علمیه قم شده و پس از پایان تحصیلات سطح، از محضر استادانی چون حضرات آیات وحید خراسانی، جوادی آملی و مرحوم آیتالله فاضل لنکرانی، در زمینه دروس خارج فقه و اصول و تفسیر قرآن کریم، بهره بردند.
در سفر تبلیغیتان، از کدام مراکز علمی و تربیتی بازدید کردید؟
ما از مراکز علمی بسیاری بازدید کردیم که مهمترین آنها عبارت بودند از بیش از ده دانشگاه مهم و فعال در عرصههای علوم دینی، علوم انسانی و علوم اجتماعی، مانند دانشگاه منونایت شرقی(Eastern Mennonite University= EMU)؛ دانشگاه ویرجینیا؛ دانشگاه جورج تاون؛ مجموعه کلیسای بزرگ شهر واشنگتن، موسوم به (National Cathedral)؛ دانشگاه تمپل؛ دانشگاه ایالتی نیویورک؛ دانشگاه پرینستون؛ دانشگاه هاروارد؛ حوزه علمیه مسیحی هارتفورد، موسوم به (Hartford Seminary)؛ دانشگاه یِیل و دانشگاه شیکاگو.
ضمن بازدید از این مجموعههای دانشگاهی، با گروهها و مؤسسههای آموزشی و پژوهشی گوناگونی نیز دیدار و گفتوگو و تبادل نظر داشتیم. همچنین با چندین مرکز از مراکز اسلامی، مانند المعهد العالمی للفکر الاسلامی شاخه واشنگتن، مؤسسه اسلامی نیویورک و حوزه علمیه و مسجد شیعی بیت العلمکه در محله استریم وود ـ که در ایالت الینویز، در حومه شیکاگو واقع است ـ آشنا شدیم که درباره برخی از این مراکز توضیحاتی عرض میکنم.
دعوتکننده و میزبان ما، دانشگاه منونایت شرقی بود. منونایت نام فرقه منشعب از مسیحیت کاتولیک است که بیشتر آموزههایش صلحطلبانه، و دارای نگاههای عرفانی صلح است. پیروان این فرقه، کلیساهایی خاص، و یکی ـ دو دانشگاه مخصوص نیز دارند. منونایتها، کارهای خیریه و عامالمنفعه جهانی و بینالمللی انجام میدهند. آنان چنانکه خودشان میگفتند، با دولت امریکا قرارداد بستهاند که حتی در زمان جنگ هم به عنوان سرباز جنگاور، با ارتش امریکا همکاری نکنند. آداب، مناسک و احکام ویژهای دارند که مفصل است. در ادامه این نکته را هم اضافه کنم که بسیاری از دعوتهایی که از مراکز علمی و پژوهشی قم صورت میپذیرد، از سوی مرکزی در دانشگاه منونایت است.
درباره حوزه علمیه مسیحی هارتفورد، باید بگویم که هارتفورد شهری نزدیک نیویورک است؛ شهری مذهبی به شمار میآید و بیشتر سکنه آن کسانی هستند که پایبندی بیشتری به دین و مذهب از خود نشان میدهند و به اصلاح امریکاییها، conservatist، یعنی محافظهکار مذهبیاند. آنها خانوادههایی هستند که نسبت به خیلی از آزادیهای لیبرال یا بیبند و باریهایی که ممکن است وجود داشته باشد، حساس هستند و نسبت به آنها واکنش نشان میدهند. برای نمونه، نسبت به اینکه بچهها باید با انضباط رشد کنند، تأکید ویژهای دارند. از این رو، بسیاری از روشهای آزادی را که در آموزش و پرورش آمریکا وجود دارد، قبول نمیکنند و نامهها و تأییدیههایی را که مدرسه از والدین دانشآموز درخواست میکند، امضا نمیکنند، چون در آنجا برای بسیاری از برنامهها، از جمله آموزش اختلاط دختر و پسر و آموزش جنسی از حدود سال سوم یا چهارم دبستان از خانوادهها، رضایتنامه میخواهند. معمولاً خانوادههای مذهبی این رضایتنامهها را امضا نمیکنند. این خانوادهها در آمریکا، حضور نمایان و پررنگی نیز دارند.-ادامه دارد